top of page
  • Hegedűs András

Elhunyt a solymári cserkészet egyik alapítója


Életének 79. évében elhunyt Nádai Béla fizikus, a solymári és a pilisszentiváni cserkészet egyik alapító atyja. A 2013. július 24-én elhunyt cserkészvezető templomi búcsúztatása augusztus 26-án este, a Városmajorban zajlott, ezt követően cserkész tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomba a pilisszentiváni temetőben.

A gyászszertartáson Kovács Gábor pilisszentiváni cserkészparancsnok egy verssel búcsúzott; helyettese, dr. Magyar Péter a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által küldött rövid búcsúztatót olvasta fel; Ugron András, a solymári cserkészcsapat alapító parancsnoka pedig életrajzának ismertetésével emlékezett meg az elhunytról.

Nádai Béla 1935. március 12-én született, így még tízes évei elején járt, amikor a cserkészmozgalmat megszüntették. Érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikus karán végzett, majd később, a Műszaki Egyetemen nukleáris elektronika szakmérnöki másoddiplomát is szerzett. Bár fizikusként több - kollégáival közösen szabadalmaztatott - találmány is fűződik a nevéhez, szerénysége folytán a doktori címet nem nagyon használta. Miután viszont gyerekkorától fogva rajongott a természetért és a Pilis vidékeiért, ezért a nyugdíjazáshoz közelítve Pilisszentivánon vásárolt telket, ahol újra rácsodálkozott a Szénás-vidék szépségére.

Már 1987-88-ban gondolt arra, hogy a cserkészet újjászerveződése esetén jó lenne közös csapatot szervezni a környékbeli fiatalokból, ezért 1989 tavaszán ismerkedő próbatábort szervezett a telkén. Ennek alapján indult meg a cserkészélet a Pilisi-medencében: kitartása eredményeként 1989-90-ben sorra születtek az önálló cserkészcsapatok. Ezek azóta is együtt alkotják a pilisi cserkészkörzetet, melynek csapatai azóta is minden tavasszal egy hétvégét együtt töltenek a Pilisi Cserkész Találkozó alkalmával.

Az újjáépülő cserkész szervezetben 1993-ban a cserkész vezetőképző tábor parancsnokságát is elvállalta. Telkén hosszú időn keresztül szentiváni és solymári fiatalok százai fordultak meg, hogy ott játékos formában növény- és állatismeretet, természetszeretetet tanulhassanak tőle. A természetvédelem elkötelezett híveként tagja volt a Környezeti Nevelési Egyesületnek és több más hasonló civil szervezetnek, éveken át szervezte a Madarak és Fák Napja alkalmából tartott programokat a Budakeszi Vadasparkban.

1992-ben az elsők között kapott - a természetvédelemmel kapcsolatos kiemelkedő tevékenységéért - Pro Natura emlékplakettet; háromszor kapta meg a Puli-díjat, a környezeti nevelés terén kifejtett munkájáért. 2011-ben megkapta a Pilisszentivánért Emlékérmet is. A Magyar Cserkész Szövetség országos természet- és környezetvédelmi vezető tisztje volt, e minőségében a tágabb környék természetbarátai számára is szervezett itt természetvédelmi programokat.

"Nem attól lesz valaki mester, hogy telve van tudással meg elkötelezettséggel, hanem attól, hogy tanítványai vannak. És attól gyülekeznek köré a tanítványok, hogy megérzik a belőle kiáramló erőt. (...) Azzal, hogy a tudását továbbadja. (...) Nem az a fontos, hogy valakinek van e pedagógusi diplomája, hanem az, hogy tanítványokkal foglalkozzon." - írta róla egyszer dr. Victor András, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület képviseletében. Végzettségét tekintve Nádai Béla sem volt pedagógus, életformáját tekintve mégis ízig-vérig az volt. Hegedűs András

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page