top of page
  • Milbich Tamás

2011-es promóciós film


Két éve készült el a Solymári Önkormányzat megbízásából 2011-ben promóciós illetve turisztikai népszerűsítés céljából készült rövidfilm Solymárról. Rendezője Ordódy György filmrendező és önkormányzati képviselő. A községről korábban is készült hasonló jellegű rövidfilm, videoalbumunkban mindkét alkotás elérhető. A film rövid összefoglalója is elolvasható, mely a Solymári Magazin hasábjain jelent meg 2011-ben.

Elkészült az új Solymár-film Új promóciós film készült az önkormányzat kezdeményezésére, Solymár népszerűsítése, illetve turisztikai lehetőségeinek bemutatása céljából. A rendező, Ordódy György - aki egyben önkormányzati képviselő is - merőben más megközelítésben alkotta meg a negyed órás filmet, mint azt a korábban hasonló célokból készült turistafilmeknél tették. Az önkormányzat azért látta fontosnak egy ilyen bemutató elkészítését, mert problémaként értékelte, hogy protokolleseményeken, illetve különböző diplomáciai szintű rendezvények alkalmával idelátogató vendégek számára nemigen volt korszerű, falut népszerűsítő film, amit akár ajándékként adhattak volna. A községről több hasonló film is készült már, a legutóbbi 2005-ben látott napvilágot Szitnyai Jenő rendezésében. A legújabb turistafilmet idén, kifejezetten a búcsúra időzítve készíttette el Solymár Nagyközség Önkormányzata. A film az "Én szép Solymárom" címet kapta, mely köztudottan a solymáriak himnuszaként is ismert, Taller Mátyás kitelepített, de Solymáron nyugvó zenész és népi költő egyik legszebb verséből való idézet. Ugyanakkor az aláfestő zenék, mint például Kodály Háry Jánosa, Wagner Tannhauserje, vagy Beethoven Für Elise-e, parádés változatosságot, színes hangulatot kölcsönöznek a képkockáknak. A film érdekessége, hogy pörgős, rövid snittek és narrációk segítségével szinte minden fontosabb köztéri és közéleti nevezetességet bemutat. A nézőt két ifjú hölgy kalauzolja, Michaletzky Anna, a Cédrus Táncegyüttes és Pénzes Hajni, a Siebenschritt Tánccsoport jeles tagjai. Az Anna-kápolna bemutatásával indul a film, innen továbbszáguld a piros "kicsi-kocsi" a két kalauzzal a Rózsika-forrásig, majd a Jegenye-völgy, a vár, a községháza, az óvodák, a református imaház, a művelődési ház, a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, a római katolikus templom, a hősök emlékműve, a templom téren álló többi szobor és emlékmű, de még a falu egyik legrégebbi utcája, a Marczibányi utca is említést nyer, mint a falu legérdekesebb látnivalóinak egyike. A filmalkotás az angol temető és Szél-hegy bemutatásával végződik. A tervek szerint a DVD formátumban sokszorosításra kerülő turistafilm mellé egy kísérőkiadvány is készül majd, amely szorosan kapcsolódik a filmhez, de a két anyag külön-külön is megállja a helyét.

Solymári Magazin 2011. szeptember (A filmek honlapunkon való közlése rendezői illetve polgármesteri jóváhagyás mellett történt.) - mt -

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page