top of page
  • Hegedűs András

Egy teljesen (?) ismeretlen emlékmű Solymáron


Községünk, főleg a központ környéke bővelkedik emlékművekben, emlékhelyekben, épített kulturális értékekben. Állt azonban egy olyan emlékmű is Solymár területén - már a fővároshoz közeli "végeken" -, amelyre ma már alig emlékszik valaki is, és bár a maradványai még megtalálhatók, keletkezésének történetéről semmi biztosat nem sikerült kideríteni. (Tovább a cikkhez...) A Jegenye­-völgy Nagytisztása fölé kelet felől alacsony domb magasodik, melynek felső szintjét alig pár percnyi sétával elérhetjük a tisztás felől, egy ritkán járt meredek ösvényen, aminek vége a Pap-­hegy néven ismert terület mezőgazdasági művelés alatt álló földjeire fut ki. Az ösvény vége közelében, a tisztásra néző lejtő tetején, bozótos, beerdősült területen egy nagy méretű - hozzávetőlegesen másfél-­két méter magasra emelkedő, hasonló szélességű és jó fél méter vastag betontömböt találhatunk, és ha kicsit jobban megnézzük a követ, a völgy felé néző előlapján egy tábla helyét fedezhetjük fel. Ebből már sejthető: egy egykori emlékmű mellett állunk.

A minimalista kivitelű kőtömbön ma már, az emléktábla hiányában semmi nem utal arra, hogy kinek, minek az emlékére állíthatták, a kivitel és a személyes visszaemlékezések alapján csak valószínűsíthető, hogy létesítése a második világháborúval, a front itteni áthaladásával, netán a budai önkéntes ezred, vagy valamely ahhoz hasonló szerveződés tevékenységével állhatott kapcsolatban. Sajnos az emlékműről még Seres István sem ír helytörténeti könyveiben, így csak kósza helyi szájhagyományokra hivatkozva állíthatjuk, hogy feltehetőleg 1948-­ban, vagy akörül állították.Találkoztunk olyan feltételezéssel is, mely szerint munkásmozgalmi emlékmű lehetett, más emlékező pedig olyan verzióról is tudni vélt, mely szerint a műtárgy állítása által - részben vagy egészben - az 1848-­49-­es szabadságharcnak kívántak emléket állítani. (E teória szerint a centenáris emlékművön eredetileg a Kossuth-­címer volt látható, az 1849-­1949­-es évszámokkal.)

Olyan solymárival is beszéltünk, aki úgy emlékezett, hogy a hatvanas­hetvenes években iskolai tömegrendezvényeket is tartottak a tisztáson, az emlékmű előtt tisztelegve, de az illető azt már nem tudta visszaidézni, hogy ezek az ünnepségek melyik akkori, állami ünnephez kapcsolódtak. Egyéb írott forrás ezidáig sajnos ugyancsak nem került elő az emlékmű létesítésével kapcsolatosan, és bár több olyan szervezetet is megkerestünk az elmúlt időszakban elektronikus levélben, amely információt birtokolhat a monumentum keletkezéstörténetéről, egyikük sem tudta alátámasztani ezidáig semelyik teóriát sem. Ezúton kérjük épp ezért olvasóinkat is arra, hogy ha bármilyen további emléket, információt tudnak felidézni a ma már romos emlékmű történetéről, akkor tegyék meg, hogy emlékeiket megosztják velünk. Segítségüket előre is köszönjük.(Fotó: commons.wikimedia.org)

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page