top of page
  • Milbich Tamás

Helyi borsodó - téli estékre ajánlott


A borsodó nem egy helyi kuriózum. Közismert és viszonylag közkedvelt régi, már-már nosztalgiagyanús finomság, amivel mostanában ritkán találkozni. Régebben Khádi mama mindig csinált ilyet amikor József napkor a rokonok összejöttek az asztalnál. Volt valami nagyon kellemes, bensőséges hangulata annak, amikor a nagy öregek leültek névnapozni, szülinapozni. ...

A téli hangulat elengedhetetlen kelléke

Egyáltalán nem a "party" volt a hangsúlyos, vagy, hogy fogcsikorgatva mindenáron bulizzanak, vagy hogy minden apró "cukiságról" fényképet csináljanak. Egyszerűen csak kiváncsiak voltak egymásra, és arra, hogy mit mesélnek a rokonok. Egy fiatalnak néha talán unalmasnak is tűnhetett emiatt, de nyílván ez a generációkülönbségből adódott. Az, hogy leültek, sztorizgattak, jó hangulatban rágyújtottak néhány dalra, az bizony ma már valóban kiveszőben van. Mint az éneklés is családi körben. Pedig micsoda hangulata van, pláne egy jó borsodó kíséretében. Olyan télies-melegedős nyalánkságnak számított és hozzátartozott ahhoz a érzéshez, hogy tél van, kint hideg, de benn a kályhánál jó kuckózós meleg.

Hogyan készül? Talán azért is lehet, mert kicsit macerás, időigényes az elkészítése. Egy nagyjából 18 éves videofelvételen - amelyből pár képkocka itt látható - Khádi mama elmondja, hogyan készíti el a borsodót. A felvételen ugyan nem túl jól hallható amit Khádi mama mond az általa elkészített sodóról, de azt a bizonyos hangulatot tökéletesen visszaadja. Az alábbiakban egy hagyományos borsodó receptet is leközlünk, valószínű ő is hasonlóképpen csinálhatta meg. Ha valakinek kedve szottyan kipróbálni ezt a régi finomságot, mindenképpen legyen hozzá 5dl fehérbora, fahéja, szegfűszege, és citromhéja, amiből forralt bort készít. Miután kész, szűrje le. Vegyen 5 tojás sárgáját, amit 12dkg cukorral és egy evőkanálnyi liszttel habosra ver. Ehhez kell aztán szép fokozatos kevergetés mellett hozzáadnia a forraltbort. Hogy a tojásfehérje se mennyen kárba, kevés cukorral verjen kemény habot belőle. Ezután készítsen "fürdővizet" amibe beleállítja a boros oldatot, majd ezt forrpontig hevítse. Vegye le a tűzről, és folytonos kevergetés mellett dolgozza bele a habot.

- mt -

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page