top of page
  • Milbich Tamás

Holnapután - jövőteóriák 10 éve


Globális felmelegedés, meteorbecsapódás, új jégkorszak, elsivatagosodás, elnéptelenedés, migráció... csupa riasztó, félelmetes és kétségbeejtő jövőkép. Éppen tíz évvel ezelőtt rendezték Solymáron azt a kiállítást, aminek a fent vázolt jövőképek adták az alapötletét és éppen Solymáron, a Templom tér látványán keresztül mutatták be. Vajon hogyan látjuk 10 év után? Aktuálisak még ezek a kérdések és felvetések?

"Akik régóta élnek már Solymáron - különösen akik itt születtek -, gyakran hozzák szóba, milyen sokat változott községünk az elmúlt évtizedek felgyorsult életritmusa, változó társadalma miatt. Ez alapján a legtöbben valószínűleg bele sem mernek gondolni abba, milyen átalakulások várhatnak lakóhelyünkre az előttünk álló évtizedekben. A Templom tér mai látképéből kiindulva ez a kisfilm megpróbálta megálmodni, mivé válhat Solymár 50-100 év alatt.

Attól függően, hogy milyen ma ismert jövő-teória valósulna meg. Az összeállítás elkészítésével és megjelentetésével semmiképp nem a megbotránkoztatás volt a célunk, sokkal inkább a rádöbbentés. Rádöbbentés arra, hogy az ahol és amiben élünk, amit értékként tisztelünk, mennyire kiszolgáltatott, mennyire törékeny lehet. Tárgyilagosan próbáltunk felkutatni minden lehetséges verziót, de a végeredmény - sajnos - így is elég borúlátó lett, hiszen a szerves társadalom pozitív világlátásán kívül nemigen találtunk derűs alternatívát. A képek alkotója szerint azonban egy valami mégis biztató: csak egy jövő létezhet, amibe szerencsére van beleszólásunk. A kiállítás létrejöttét az Apáczai Csere János Művelődési Ház, a Solymári Környezetvédők Egyesülete, a Német Kisebbségi Önkormányzat, és a Hamvas-család támogatta 2009-ben. E kiállítás anyagából a Pilis Televízó munkatársai Sólyom Ágnes és Kovács Márk készített rövidfilmet szintén 2009-ben. Ennek újradolgozott, 2015-ös HD változatát most itt újra megtekintheti."

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page