top of page
  • Hegedűs András

Felvonulással és gyertyagyújtással emlékeztek a 305 évre


Temetői szentmisével, felvonulással, a polgármesteri hivatal előtt rövid színjátékkal, a főtéren pedig ünnepi gyertyagyújtással emlékeztek meg a solymáriak, a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében, június 28-án az első solymári sváb lakosok betelepülésének 305 éves évfordulójáról; ugyanekkor zajlott a helyi fúvószenekar 20 éves jubileumi ünnepsége is.Solymár nagyközség történelmi múltja ugyan a középkor évszázadaiig bizonyosan visszanyúlik, ám a török hódoltság idején elnéptelenedett ez a terület, ezért a mai község múltját csak a XVIII. század első éveiig lehet komolyabb megszakítás nélkül végigkövetni. A hódoltság utáni első solymári lakosok még szerbek és magyarok voltak, a legelső német nevek az 1710-es összeírásban bukkantak fel a településen, ezért a solymári német nemzetiségi önkormányzat öt évvel ezelőtt, a 300 éves évfordulón ezt a dátumot határozta meg a helyi németség betelepülésének kezdő évszámaként.

2010-ben ebből az alkalomból egy önálló emlékhelyet is felállíttattak a főtér nyugati részén, felvonulással egybekötve, idén pedig némileg hasonló rendezvényre vártak minden érdeklődőt a szervezők, a 305 éves évforduló keretében. A program az öt évvel ezelőtti rendezvénysorozathoz hasonlóan a temetőnél indult, ám a Templom térig tartó felvonulást ezúttal megelőzte egy hálaadó szentmise a temetőben.

A zömmel sváb viseletbe öltözött résztvevők a mise végén pár perc alatt alakzatba rendeződtek, és így vonultak le a polgármesteri hivatalhoz, ahol a budaörsi német színház néhány színésze elevenítette fel a beköltözés és szerződéskötés 305 évvel ezelőtti eseményeit. Az aláírásra a jelenlévők szerény koccintással ütötték rá a pecsétet, majd az egész menet felvonult az öt évvel ezelőtt felállított betelepülési emlékműhöz, ahol a kultúrcsoportok képviselői gyertyagyújtással tisztelegtek az ősök emléke előtt.

A rendezvénysorozathoz többé-kevésbé kapcsolódott az a fúvóstalálkozó is, ami jó egy órás szünet után, délután 5 órakor kezdődött a művelődési házban, és amelynek apropója a helyi fúvószenei hagyományokat immár húsz éve ápoló Schaumarer Musikanten fennállásának két évtizedes jubileuma volt. A fúvóstalálkozón részt vevő pilisvörösvári, révkomáromi és vecsési zenekarok ugyanis már magán az ünnepi felvonuláson is részt vettek, a kultúrházi bulin pedig mindannyian igazán kitettek magukért, hogy így is tisztelegjenek születésnapot ünneplő zenésztársaik előtt.

(kép és szöveg: Hegedűs András)

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page