Emléktáblát kapott Kelemen Gréti néni

September 17, 2015

 

Újabb tétellel gyarapodott június 6-án községünk látnivalóinak listája, és emlékhelyeinek hosszú sora, miután a Solymári Férfikórus és a Hagyományőrző Asszonykórus emléktáblát avatott Kelemen Istvánné Hansághy Margit zenepedagógus, karnagy és népzenekutató egykori solymári lakóházán. 

 
A hajdani tanítványok által általában csak Gréti néni néven emlegetett, legendás pedagógus 24 éves korától, 1941-től tanította a solymáriak generációit, nyugdíjazása után, sőt még azt követően is; emléktáblája mától annak a Kálvária utcai háznak a falán látható, ahol élete utolsó évtizedeit élte, 17 évvel ezelőtti haláláig.

 

A táblaavatást Milbich Jánosné Tallér Mária, a Hagyományőrző Asszonykórus tagja kezdeményezte - valóra váltva ezzel egy régi ígéretét, amit Gréti néni halála után az özvegy férjnek tett -, de mint a beszédében elhangzott, a megvalósításban igen komoly, részben anyagi segítséget nyújtott a házban jelenleg élő Kóbor-család, illetve a kivitelezést vállaló Udud Zsolt vésnök is. Marika nénin kívül beszédet mondott Enczmann László, a Solymári Férfikórus és a Helytörténeti Alapítvány, valamint Jablonkay Mária, a Helytörténeti Társaság képviselője is, a rendezvény moderátora pedig Marlokné Cservenyi Magdolna, a német nemzetiségi önkormányzat elnök asszonya volt. Az avatási ceremónián, és az azt követő templomi megemlékezésen Solymár két másik felnőtt kórusa, a Szokolay Bálint Nőikar és a Corvinus Vegyeskar is közreműködött.


(Kép és szöveg: Hegedűs András)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Vezércikk:

Holnapután - jövőteóriák 10 éve

November 7, 2019

1/10
Please reload

Legújabb blogbejegyzés:

October 17, 2019

September 10, 2019