top of page
  • Hegedűs András

Váljanak közkinccsé közös emlékeink!


Válhassanak közkinccsé, szolgálhassanak mindannyiunk örömére mindazok a fényképek, dokumentumok, kép- és hangfelvételek, amelyek községünk múltjáról tanúskodnak: ez a nemrég megindított solymári Topotéka legfőbb célja. A solymar.topoteka.hu weboldalon elérhető fényképgyűjtemény kezelői ehhez kérik a lakosság segítségét és közreműködését. Örömteli esemény zajlott május 27-én a községházán: hivatalosan is elindult a solymári Topotéka: az a fotóadatbázis, melynek az a célja, hogy minél többet összegyűjtsön és bemutasson a Solymár történetéhez kapcsolódó fényképek, videók, dokumentumok, tárgyfotók, térképek, hangfelvételek, képeslapok, kisnyomtatványok és hasonló értékek közül. Bár ez esetben az "elindult" kifejezés óvatos megfogalmazásnak tekinthető: a kollekcióban jelenleg (május utolsó napjaiban) már több mint 1500 fénykép böngészhető szabadon.

A földrajzi helyre utaló topo- és a gyűjtemény jelentésű téka kifejezések egyesítésével megalkotott topotéka szóval már Európa több országában is olyan, egységes rendszer szerint létrehozott értéktárakat jelölnek, amik egy adott településhez kapcsolódó fényképeket, dokumentumokat stb. mutatnak be. Nagy előnyük azonban más képgyűjteményekkel szemben, hogy a feltöltött képeket tetszőleges számú kulcsszóval lehet benne ellátni, meg lehet jelölni a készítésük helyét és idejét, ezek alapján pedig keresni is rendkívül egyszerűen lehet köztük, mindenféle szempont alapján.

Igazán komoly értéket akkor képviselne a solymári Topotéka, ha a feltöltött anyagok száma nem maradna meg a jelenlegi szinten, hanem folyamatosan tovább nőne, akár a tízezres nagyságrendet is elérve. Ehhez azonban az kell, hogy minél többen ítéljék fontosnak a projekt célját, és vállalják, hogy ők maguk is közkinccsé teszik a családjukban, kultúrcsoportjukban vagy akár intézményi közösségükben megőrzött, Solymárhoz kapcsolódó képeiket, emlékeiket. Hogyan tudná Ön is segíteni a solymári Topotéka fejlesztését? - 1. Régi fényképei rendelkezésre bocsátásával. A képeket a Topotéka kezelői csak annyi időre kérik kölcsön, amíg digitalizálják (beszkennelik vagy lefotózzák) és felírják azokat az adatokat, amiket Ön el tud róla mondani (mikor, hol, milyen eseményen készült, kik láthatók rajta, mik az esemény érdekességei, stb.). A digitális másolatok közzétételekor ezeket éppúgy feltüntetik, mint azt, hogy az eredeti fénykép, dokumentum, stb. az Ön tulajdona. Az internetre kitett képeit a továbbiakban mások csak az Ön által megszabott feltételekkel használhatják.

- 2. Örökségképpen Önre maradt iratok átadásával. Sok családban lehetnek olyan, rokonoktól megmaradt dokumentumok, amiknek tárgyi értékük már nincs, komolyabb eszmei értékkel sem bírnak, csak a néhai családtag emléke miatt nem kerültek már korábban szemétre. A Topotéka kezelői szívesen átvesznek és digitalizálnak ilyen iratokat is, hiszen így mindaz, ami azokban értéket képvisel, megmarad, Önnek viszont - ha nem akarja - nem kell tovább kerülgetnie őket.

- 3. Nem csak iratok lehetnek megőrzendő emlékek! Várnak hang- és filmfelvételeket is, amikről szintén tudnak digitális másolatot készíteni, így ezek is bekerülhetnek a gyűjteménybe. Ha vannak érdekes emléktárgyai, akkor ezeket is várják, fényképüket a történetükkel együtt tennék közzé.

- 4. Már feltöltött anyagok szereplőinek, adatainak azonosításával. Böngésszen bátran a feltöltött képek között, és segítsen az azokhoz fűzött adatok pontosításában! Hátha emlékszik, hogy egy kép milyen alkalomból, mikor készült, felismeri a helyszínt, vagy akár saját magát is megtalálja valahol. Minden kép mellett azonosítószám olvasható, s ha arra a számra hivatkozva megadja, mit kellene javítani rajta, a kezelők amint tudják, elvégzik a pontosítást.

A solymári Topotéka kezelői ábécésorrendben: Breinich Gábor, Elisch Jánosné Draxler Erzsébet, Enczmann László, Hamvas Márton, Hegedűs András és Ritter György. Fordulhat bármelyikükhöz személyesen, de írhat e-mailt a topoteka@solymar.hu címre, és hívhatja az oldal impresszumában szereplő telefonszámokat is. A Topotéka kezelői mindenki jelentkezését várják, bízva abban, hogy Ön is segít majd minél több közös emlékünk közkinccsé tételében. (A cikket Hegedűs András bocsátotta rendelkezésünkre. Mivel céljaink közösek, a szepsolymar.hu partnerként tekint a Topotéka kezdeményezésére.)

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page