top of page
  • Hegedűs András

Emlékezés Solymár zeneszerzőjére


Községünk kulturális életének egyik kiemelkedő személyisége volt Taller Mátyás zeneszerző, zenész, karmester és népi költő, akinek ez évben kettős kerek évfordulójára emlékezhetünk: 115 éve született és 30 éve hunyt el. Emlékét ma is számos helyi rendezvényen idézik fel az általa komponált „solymári himnusz” hangjai, ám zeneszerzői munkásságának további részét eddig nem ismertük. Ez évben azzal kívántunk tisztelegni e jeles személyiség előtt, hogy hallgathatóvá konvertáljuk néhány szerzeményét, ezzel is segítve emlékének megőrzését.

Taller Mátyás 1904. február 22-én született Solymáron, több generációs zenész családban, nagyapja, apja és a család több más tagja is zenekarban zenélt. Ő maga már a húszas éveire ugyancsak hivatásos zenész lett, még az anyakönyvi bejegyzései egyikénél is a muzsikus kifejezés szerepel a foglalkozás rovatában, pedig Solymár történetében ez igazi ritkaság. Már fiatal korában elsajátította három fő hangszercsoport, a vonós, fafúvós és rézfúvós hangszerek játékmódját is – legszívesebben hegedűn, szárnykürtön és klarinéton játszott –, emellett a húszas éveire komponista és karvezetői képesítést is szerzett Budapesten.

Első saját zenekarát – ismereteink szerint – 25 évesen alapította Vértesacsán, majd 1937 és 1944 között a MÁV Központi Fúvószenekarának szárnykürtöse lett. Solymáron részt vett a már korábban működött férfikórus újraszervezésében, aktív részese volt a legendás 1932-es passiójáték színre vitelének. Képzettségét tekintve igen valószínű, hogy mindezek mellett többször vállalt vezetői feladatokat a nagyapja által alapított, később apja és bátyja által vezetett családi zenekarban is.

1946-ban egész családjával együtt kitelepítették, ami után Reichenbachban települt le. Ott is tovább zenélt, talán tovább is képezte magát: tagja lett egy németországi vasutas zenekarnak, és saját zenekart is szervezett, Lyra néven, szinte kizárólag a rokonsága tagjaiból. Solymárral sem vesztette el kapcsolatát, olyannyira, hogy miután hírét vette, hogy a településen újból életre kelt a férfikórus, honvágydalát – melynek szövegét, zenéjét is maga írta – a Solymári Férfikórusnak ajánlotta. E szerzeménye, az Im Ofner Bergland azóta Solymár félhivatalos himnuszává emelkedett. Zenekari műveinek száma, egy forrás szerint legalább 73, amely számhoz még hozzászámítandók a kórusokra írt alkotásai és megzenésítetlen költeményei. 1989. május 4-én, egy solymári hazalátogatása során hunyt el, 85 évesen.

* * *

A Szépsolymár.hu weboldal alkotói közösségét régóta foglalkoztatta, hogy egy ilyen gazdag életműnek miért csak egy csekély töredéke maradt ismert. Nyomozni kezdtünk ezért Taller Mátyás solymári rokoni körében, és próbálkozásainkat 2014 elején kézzelfogható eredmény jutalmazta: sikerült hozzájutnunk két olyan Taller Mátyás-zenemű kottaanyagához, amelyek addig teljesen ismeretlenek voltak a solymári közönség előtt. Mivel Taller Mátyásnak abban az évben is kettős évfordulója volt, kis megemlékezést szerveztünk halála 25. évfordulóján, melynek keretében a Schaumarer Musikanten zenekar Buzás Bálint karnagy úr vezetésével, egyetlen alkalommal előadta e két művet. A produkcióról azonban televíziós felvétel nem készült és a zenekar sem tartotta repertoárján ezeket a darabokat, így hangzóanyag nem maradt meg róluk.

Ennek orvoslására gondoltuk úgy, hogy az idei évben e két szerzemény hallgathatóvá tételével adózunk Taller Mátyás emléke előtt. Több, a digitális technológiában jártas zenészt is megkerestünk, hogy az öt éve megszerzett kottaanyagok szólamait játssza fel valamilyen, digitális rögzítésre és keverésre képes technikával, hogy így, a szólamok egyesítésével újra élővé tehetőkké váljanak e zeneművek. Ezáltal az interneten megosztva, megszületésük óta először végre bárki meghallgathatja őket, méghozzá akárhányszor. A megkeresett zenészek közül Hikisch Zoltán, a solymári zeneiskola régi pedagógusa vállalta a két zenemű 24, illetve 30 hangszeres szólamának digitális rögzítését és készre keverését, képi világot pedig Milbich Tamás álmodott a darabokhoz.

Összeállításunk része még egy koncertklip is, amin Taller Mátyás egy költeménye hallgatható meg Tóth Árpád, a Solymári Férfikórus korábbi karnagya megzenésítésében, és amit a kórus egyetlen alkalommal adott elő, tíz évvel ezelőtt a 40 éves jubileumi hangversenyükön – a klip rendelkezésünkre bocsátásáért köszönet illeti a Pilis TV-t és Palkovics Máriát.

Azáltal, hogy ezt az összeállítást a mai napon, május 10-én adjuk közre, fejet hajtunk annak a solymári hölgynek, Vargáné Borosházi Teréznek az emléke előtt is, aki nélkül ma nem ismerhetnénk ezeket a zeneműveket, hiszen Taller Mátyás unokahúgaként ő járt közben a kitelepített rokonságnál, a kottaanyag megszerzése érdekében. Teri néni életében pedig biztosan az egyik legfontosabb nap volt ez a dátum: 50 éve ezen a napon kötötte össze életét a fiatalon elhunyt Varga Istvánnal.

(Taller Mátyás Auf gehts című digitális hangzóanyaga az "Archívum" menüpontban meghallgatható.)

* * *

Projektünk megvalósítását támogatták:

– Német Nemzetiségi Önkormányzat, Solymár

– Helytörténeti Alapítvány, Solymár

– Földesi János és családja, Földesi Kft.

– Mentesi Klára és családja, Jókenyér Pékség

– Posovszki Márton és családja, Poém Bt.

– Rétfalvi József és családja, Rétfalvi Kft.

Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page