top of page
  • Milbich Tamás

Pozitív diskurzus - Vissza vagy előre?

2021 szeptember 18-án az Apáczai Csere János Művelődési Házban érdekes beszélgetős műsor indult útjára az idei, kibővített búcsú egyik újdonságaként. A szépsolymár.hu első ilyen jellegű szervezésében nagyjából nyolcvan fő vett részt, témája hiánypótló, szellemi táplálék gyanánt fogahtó fel, intellektuális jellegű pódiumbeszélgetést takart. Az esemény ötletgazdája Milbich Tamás, házigazdája és egyben moderátora pedig Szemere János atya, Solymár új plébánosa volt. Az eseményen két keresztény felekezet jeles képviselői fejtették ki véleményüket a jelenkor égető kérdéseiről. A beszélgetés célja az volt, hogy jobban megismerhessük a keresztény felekezetek hozzáállását, véleményét a világban tapasztalható identitásbeli, kulturális és vallásos jelenségekkel kapcsolatosan.

A pódiumbeszélgetés mottója (Pozitív Diskurzus) arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy érdemes és kívánatos az egymás felé való toleráns odafordulás, még ha jelentősen különböző világnézeti szemüvegen át szemléljük is a világot. A pódiumbeszélgetés ezért nem vitaműsor és nem is ökumenikus lelkigyakorlat volt. Sokkal inkább intellektuális eszmecsere, ami főként a vallásos vagy hívő embereknek szolgált hasznos iránymutatóként, ismeretbővítő lehetőségként. De természetesen azoknak is érdekes lehet, akik pusztán kíváncsiak a keresztény felekezetek reflexióira a jelen kor jelenségeire. Az alábbi linken a beszélgetés szerkesztett youtube változata, rádiós hangformátumban pedig innen elérhető.

Olyan kérdésekre keresték közösen a válaszokat, mint: „Korszellem vagy hagyomány? Ész vagy szív? Sokszínű világ, egyféle válasz? Kelet ébredése, nyugat alkonya? Egyén vagy közösség?” Vendégeink voltak: Szemere János atya (házigazda, moderátor, Solymár), Csoma Áron (református lelkész, Tinnye), Ambrózi Tamás atya (katolikus pap, Mór). Külön köszönet a segítségért: Rádió Solymár - Horváth Imre, Sós Ágnes, Hamvas Tibor, dr. Tóth Piroska, Hartmann Hellebrandt Hilda, Farkas Bernát, Jármy Éva és a művelődési ház dolgozói.Comments


Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page