top of page

VIVIANUS

A KELTA-RÓMAI SOLYMÁR ÚJJÁÉLED

first second one_02.jpg

Közel az idő, mikor mindent elfeledsz;
közel az idő, mikor téged minden elfeled."

(Marcus Aurelius)

A "Vivianus" szó eredetileg egy hajdan ezen a környéken élt kisfiúnak a neve, nagyjából 1800 évvel ezelőttről. A terület akkor a római birodalom része volt; Pannonia provinciáé. Rómaiak és bennszülött kelták népesítették be a mai Pest megye és Solymár területét. Vivianus nagyon fiatalon, három éves korában halt meg, apja (Atrasius) és édesanyja temették el. Díszes sírkövét a mai Auchantól fél kilométerre találta meg egy helyi traktoros 1970-ben. Emléküknek szeretnénk köztéri szoborot állítani, mert ők az első, név szerint is ismert helyi lakosok, a mai Solymár történelmi távlataiba visszanyúló őslakói...

"Voltunk mint ti, lesztek mint mi"
(Perzsa eredetű középkori sírfelirat)

logo projekt.png

A VIVIANUS projekt egy komplex helytörténeti kezdeményezés, amelynek célja, hogy a település távolabbi múltja megkaphassa az őt megillető helyet,  vagyis a 21. századi település emlékezéskultúrájának szerves részévé válhasson. 

A projekt három, egymással összefüggő kisebb projekt megvalósításából áll. A Helytörténeti Gyűjteménnyel és más civil szervezetekkel, szakértőkkel, lelkes helyiekkel való összefogás eredményeként így jöhetett létre a SOLYMÁR ÉS A NAGYVILÁG ismeretterjesztő sorozat (filmek, kiadványok), a VIVIANUS köztéri szobor kezdeményezése, valamint a LUDI SOLMARENSES hagyományteremtő,  a vaskorszakot bemutató történeti rekonstrukciós nap gondolata.

 

 

Mindhárom projekt tehát egy közös célt szolgál:

a solymári helytörténet korszerűsítését, a helyismeret és a helyszeretet népszerűsítését, és a település emlékezéskultúrájának gazdagítását.

  

picture 01_base másolat.jpg
T-arckep.jpg

Milbich
Tamás

 A helyi ihletettségű

emlékművek ereje  abban rejlik, hogy hétköznapiságuk mellett emlékeztetnek bennünket a nem-hétköznapiságra. Ez pedig megtöri a jövés-menés nyugtalanító, véget nem érő zaját.

piri_01.jpg

Tóth Piroska PhD

Történelmünk, itt élt őseink megismerése és másokkal való megismertetése nem a múltban való elmerülést, hanem a jövő építését szolgálja.

14291751_1275660392468904_4707385329897120076_n_edited.jpg

Ilyés Boglárka

Nem vagyok sváb, nem beszélem a német nyelvet, solymáriként mégiscsak tudok kapcsolódni ehhez a kivételes kulturális emlékhez.

20230623_110036.jpg

Jávor Csaba

Azért, mert igazi közösségi projekt.

ruman.jpg

RUMÁN
SÁNDOR

Remélem, az első solymári polgárok,

Atrasiusék, végképp halhatatlan modellek lesznek...

458074_322685027796901_1749190168_o.jpg

Gaal-Hasulyó Bernadett

Múltunk megismerésével új kulturális színterek alakítására van lehetőségünk, ezzel együtt pedig közösség építő és megtartó erejű ez a kezdeményezés. 

A facebook-csoportban azonnal értesülhetsz a projekttel kapcsolatos fejleményekről, további adalékokat és ismeretterjesztő posztokat olvashatsz a kelta-római Pannónia világáról, és megoszthatod gondolataidat a szimpatizánsokkal.

Ám a fejleményekről, újdonságokról ezen a site-on is olvashatsz, folyamatosan bővítjük, szerkesztjük, hogy a lehető legnaprakészebb legyen.

  • Facebook
status cuo_2022_06.jpg

A STATUS QUO a Vivianus emlékmű kivitelezésének állapotát mutatja.

A vázlatrajzokban már elkészült szobor a solymári Györgyliget településrész félhold alakú területének dk-i szegletében létesülhetne, ami jelenleg önkormányzati intézményi területként van nyilvántartva. A terület ezen részén valószínűleg közpark fog létesülni a jövőben. Mire a közpark megvalósul a Vivianus emlékmű is elkészülhet. Együtt méltó és magasztos mementója lehetne Solymár legősibb lakói emlékének. 

A helyszín történetileg is hiteles, hiszen 1903 áprilisában Mahler Ede 8 sírt tárt fel egy itteni szőlősdűlőben, a Györgyliget észak-keleti oldalában. A leletek tehát valóban arra utaltak, hogy a domboldal lankáinak közvetlen közelében a 3. század második felétől a negyedik századig kelta-római emberek élhettek. 

still_1.jpg

Elkészült a kelta hitvilágot bemutató kisfilmünk. A fenti képre kattintva megtekinthető.

Gyakran
ismételt
kérdések
1.0

  • Mi az a LUDI SOLMARENSES?

Hagyományteremtő kezdeményezés, amely Solymár római kori múltjának állít emléket egynapos rendezvény formájában. A rendezvény szorosan kapcsolódik az országos Múzeumok Éjszakája programhoz is, illetve a napforduló csillagászati jelenségéhez, valamint a tervezett VIVIANUS köztéri szoborhoz egyaránt.

  • Csak egyszer lesz ilyen?

2023-ban első alkalommal kerül megrendezésre, de a szervezők reményei szerint ezután évről-évre sor kerülhet rá, amennyiben pozitív visszajelzések megerősítik a szándékot.

  • Hol lesz megrendezve?

Solymáron, a bölcsőde melletti önkormányzati területen, a György-hegyi tisztáson kerül megrendezésre. A helyszín azért autentikus, mert az ezen a területen talált régészeti leletek bizonyítják, hogy a korszakban itt valóban római veteránok, elrómaiasodott kelta bennszülöttek is élhettek.

  • Milyen program várható?

A részletes program még kidolgozás alatt van, de jelen állás szerint a helyszínen légiós táborokat fognak kialakítani az ország különböző pontjaiból ideérkező történeti életmód-rekonstrukciós csapatok. Ők egész nap biztosítani fogják a korszakhoz fűződő mindennapi légiós élet bemutatását kreatív játékok, előadások, ókori csete-paték, fegyverbemutatók, kulináris kóstolók formájában. Tervezzük, hogy a napot egy napfordulós tűz körültáncolásval zárjuk.

  • Milyen stílusú a rendezvény?

A szervezők eltökélt célja, hogy a korszakot hitelesen, élményszerűen lehessen átélni és érezni lehessen az ókor "illatát". Ezért kifejezetten törekszenek arra, hogy csak a legszükségesebb modern kori eszközökkel "csúfítsák" a légiós tábort. Minden résztvevőt arra buzdítanak, hogy amennyire csak lehetséges autentikus képet mutassanak a római korról.

  • Lehet majd enni-inni is?

Igen, a helyszínen lesz ilyen lehetőség a Tavernában, de fabatkás támogatói jegy formájában más lehetőség is akad majd az éhség és szomjúság oltására.

----------------------------------------------------------------

A GYIK folyamatos fejlesztés alatt áll. A változtatás jogát fenntartjuk.

A LUDI SOLMARENSES eddig elkészült promóciós képei:

bottom of page