VIVIANUS

A KELTA SOLYMÁR ÚJJÁÉLED

first second one_02.jpg

Közel az idő, mikor mindent elfeledsz;
közel az idő, mikor téged minden elfeled."

(Marcus Aurelius)

A "Vivianus" szó eredetileg egy hajdan ezen a környéken élt kisfiúnak a neve, nagyjából 1800 évvel ezelőttről. A terület akkor a római birodalom része volt; Pannonia provinciáé. Rómaiak és bennszülött kelták népesítették be a mai Pest megye és Solymár területét. Vivianus nagyon fiatalon, három éves korában halt meg, apja (Atrasius) és édesanyja temették el. Díszes sírkövét a mai Auchantól fél kilométerre találta meg egy helyi traktoros 1970-ben. Emléküknek szeretnénk köztéri szoborot állítani, mert ők az első, név szerint is ismert helyi lakosok, a mai Solymár történelmi távlataiba visszanyúló őslakói...

"Voltunk mint ti, lesztek mint mi"
(Perzsa eredetű középkori sírfelirat)

Az emlékmű a solymári Györgyliget településrész félhold alakú területének dk-i szegletében létesülhetne, ami jelenleg önkormányzati intézményi területként van nyilvántartva. A terület ezen részén valószínűleg közpark fog létesülni a jövőben. Mire a közpark megvalósul a Vivianus emlékmű is elkészülhet. Együtt méltó és magasztos mementója lehetne Solymár legősibb lakói emlékének. 

A helyszín történetileg is hiteles, hiszen 1903 áprilisában Mahler Ede 8 sírt tárt fel egy itteni szőlősdűlőben, a Györgyliget észak-keleti oldalában. A leletek tehát valóban arra utaltak, hogy a domboldal lankáinak közvetlen közelében a 3. század második felétől a negyedik századig kelta-római emberek élhettek. 

picture 01_base másolat.jpg
picture 01_base másolat.jpg
T-arckep.jpg

Milbich
Tamás

 Az helyi ihletettségű emlékművek ereje  abban rejlik, hogy hétköznapiságuk mellett emlékeztetnek bennünket a nem-hétköznapiságra. Ez pedig megtöri

a jövés-menés nyugtalanító, véget nem érő zaját.

piri_01.jpg

Tóth Piroska PhD

Történelmünk, itt élt őseink megismerése és másokkal való megismertetése nem a múltban való elmerülést, hanem a jövő építését szolgálja.

458074_322685027796901_1749190168_o.jpg

Gaal-Hasulyó Bernadett

Múltunk megismerésével új kulturális színterek alakítására van lehetőségünk, ezzel együtt pedig közösség építő és megtartó erejű ez a kezdeményezés. 

CSATLAKOZZ FACEBOOK-CSOPORTUNKHOZ SZIMPATIZÁNSKÉNT!

A facebook-csoportban azonnal értesülhetsz a projekttel kapcsolatos fejleményekről, további adalékokat és ismeretterjesztő posztokat olvashatsz a kelta-római Pannónia világáról, és megoszthatod gondolataidat a szimpatizánsokkal.

Ám a fejleményekről, újdonságokról ezen a site-on is olvashatsz, folyamatosan bővítjük, szerkesztjük, hogy a lehető legnaprakészebb legyen.

  • Facebook