top of page
  • Milbich Tamás

Solymári napforduló

A római és a barbár kor elevenedik meg a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Múzeumok Éjszakája alkalmára szervezetett új, hagyományteremtő rendezvényén június 24-én.


A szervezők az egynapos rendezvény kedvéért a György-hegyen, a bölcsőde melletti önkormányzati területen római kori tábort alakítanak ki, épp olyat, amilyenben egykor a légiósok is táborzohattak. Az érdeklődőket egész nap várják az attrakciók: lesz gladiátor bemutató, kipróbálhatják a szövést, a tűzcsiholást, az íjászatot, lehet majd pénzt verni, és korabeli hangszereken játszani. Terveik közt szerepel, hogy a korabeli római katonáskodás bemutatása mellett az ókori gasztronómiába is belekóstólhatnak, az eseményt máglyagyújtással, táncolással és akár tűzugrással zárják. Az eseményt a solymári önkormányzat is támogatja, de már most lehet tudni, hogy a falu egyes civil szervezetei és kulturális csoportjai, valamint adakozó kedvű szimpatizánsok is támogatják.


A nyári napfordulókor rendezett ünnep a “Ludi Solmarienses” nevet kapta. Tóth Piroska a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője vette szárnyai alá a kezdeményezést, társszervezői Jávor Csaba és Milbich Tamás. Mindannyian lelkes támogatói a helytörténetnek, aktív tagjai a helyi kultúrális életnek. Csaba ezen felül több történeti életmód-rekonstrukciós csoport munkájában is részt vesz. Az ilyen csapatok célja, hogy hitelesen próbálják élővé tenni a múltat, ezért eszközeiket, ruháikat hagyományos módon készítik el, úgy, ahogy egykor őseink tették. Tamás pedig rendelkezésre bocsátja a saját helytörténeti kutatásait, illetve a szervezés mellett a vizuális elemek kivitelezésével segíti a napfordulós ünnepet. Szerencsés egybeesés, hogy a korszakot bemutató új filmjük - amely szintén a helytörténeti gyűjteménnyel közös koprodukció -, a rendezvény előtt nem sokkal, a tervek szerint május végén debütál majd a világhálón.A országos Múzeumok Éjszakájának idei mottója a “TRendben vagyunk”. Kétségtelen, hogy jól illeszkedik a solymári rendezvény az országos trendhez is. Az utóbbi években egyre fontosabbá vált, hogy a kiállítások élmény alapúak legyenek, az információkat könnyen befogadható formában tálaljuk. Különösen fontos, hogy kézzel fogható élményeket kínáljunk a látogatóknak, így van esély arra, hogy azokat is meg tudjuk szólítani, akiket eddig nem sikerült - fejtegette Tóth Piroska, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. - Régóta szeretnénk azokat a korokat is előtérbe hozni, amelyek kevésbé ismertek a nagyközönség előtt. Solymáron ez a római-kelta időszak, amelynek konkrét helytörténeti emlékei is vannak, mint például a római korban élő Atrasius, és kisfia, a 3 évesen elhunyt Vivianus sírköve. Ezen a rendezvényen azt is meg szeretnénk mutatni, hogy a Solymár területén élt korabeli elődjeink nem is állnak tőlünk olyan messze, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. További információk a Vivianus baráti köre Facebook oldalon, a gyűjtemény honlapján és a Szépsolymár oldalán is találhatók.


(A Solymári Hírmondó 2023. áprilisi számából)


Ha érdekelnek a rendezvénnyel kapcsolatos információk, vagy a korszakkal kapcsolatos érdekességek, helytörténeti törekvések, akkor csatlakozz facebook csoportunkhoz.ความคิดเห็น


Legújabb blogbejegyzés:
KULCSSZAVAK:
Legrégebbiek:
Keresés kulcsszavakra:
bottom of page